-
Συμβουλές μετά από λεύκανση.
Συμβουλές μετά από λεύκανση.
Υπάρχουν ορισμένα σημεία που καλό είναι να προσέχουμε όταν έχουμε κάνει λεύκανση των δοντιών, προκειμένου να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μερικές χρήσιμες συμβουλές μετά τη λεύκανση είναι οι παρακάτω:
- Τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής. Η σωστή περιποίηση των δοντιών τα προστατεύει από τις εξωγενείς χρωστικές που περιέχονται στις τροφές.
- Συνιστάται η χρήση κάποιας λευκαντικής οδοντόκρεμας για την πιο μακροχρόνια διατήρηση του λευκού χρώματος των δοντιών.
- Μείωση ή ακόμα καλύτερα διακοπή του καπνίσματος.
- Συνιστάται επίσης η μείωση της λήψης ποτών που περιέχουν πολλές χρωστικές όπως είναι ο καφές, το τσάι, οι χυμοί, το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά τύπου cola κ.λ.π. Όταν γίνεται λήψη τέτοιων ποτών, συνιστάται το ξέπλυμα του στόματος με νερό.
- Παρόμοια, συνιστάται η μείωση της λήψης τροφών που περιέχουν πολλές χρωστικές, όπως είναι τα βατόμουρα, κεράσια, βύσσινα, παντζάρια, κ.λ.π.
- Τέλος, για ακόμη καλύτερη διατήρηση του αποτελέσματος, μπορεί να γίνεται περιοδικά μια αναμνηστική επανάληψη της λεύκανσης, είτε με 1 συνεδρία στο οδοντιατρείο, είτε με ολιγοήμερη λεύκανση στο σπίτι με νάρθηκες. Ο χρόνος αυτής της αναμνηστικής επανάληψης κυμαίνεται από ένα έως τρία έτη, ανάλογα με την περίπτωση και τη μέθοδο λεύκανσης που χρησιμοποιήθηκε αρχικά.
-
Συμβουλές για ένα όμορφο χαμόγελο.
Συμβουλές για ένα όμορφο χαμόγελο.
Το όμορφο χαμόγελο είναι δικαίωμα του καθενός. Σε μερικούς τυχερούς το έδωσε έτοιμο η φύση, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάστηκαν τη βοήθεια της Αισθητικής Οδοντιατρικής για να το αποκτήσουν. Όπως όμως και αν αποκτήσατε το όμορφο χαμόγελό σας, φροντίστε για τη διατήρηση του. Ακούστε μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:
- Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στην στοματική σας υγιεινή. Γιατί κατ’ αρχήν, όμορφο χαμόγελο είναι ένα υγιές χαμόγελο. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον μια με δυο φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ). Το κάθε βούρτσισμα δεν θα σας πάρει περισσότερο από 1-2 λεπτά.
- Μη χρησιμοποιείτε σκληρή ή μέτρια οδοντόβουρτσα και μη βάζετε δύναμη κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και υποχώρηση των ούλων, ενώ με τα χρόνια τραυματίζουν και τα ίδια τα δόντια, δημιουργώντας αντιαισθητικές διαβρώσεις που συχνά συνοδεύονται από ευαισθησίες των δοντιών και οδηγούν σε σφραγίσματα.
- Μην χρησιμοποιείτε αποτριπτικές ουσίες όπως αλάτι, σόδα κ.λπ. για το βούρτσισμα των δοντιών. Και αυτές προκαλούν τραυματισμό και υποχώρηση των ούλων και διαβρώσεις στα δόντια.
- Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Είναι το μοναδικό μέσον που μπορεί να καθαρίσει πραγματικά ανάμεσα στα δόντια μας, εκεί που τις περισσότερες φορές ξεκινά η τερηδόνα και η πέτρα. Ούτε οι περίεργες οδοντόβουρτσες, ούτε και τα στοματικά διαλύματα μπορούν να το υποκαταστήσουν. Και αν στην αρχή σας φαίνεται δύσκολο, με λίγη μόνο εξάσκηση μπροστά στον καθρέφτη μπορεί να γίνει πολύ εύκολο.
- Φυσικά και θα τρώτε σοκολάτες, καραμέλες, γλυκά και γενικότερα τροφές που περιέχουν ζάχαρη και υδατάνθρακες. Τουλάχιστον εφόσον σας το επιτρέπει η ζυγαριά σας και ο διαιτολόγος σας. Μετά όμως βουρτσίστε τα δόντια σας. Δεν είναι η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες που χαλάνε τα δόντια μας, αλλά το γεγονός ότι αφήνουμε τα υπολείμματα τους σαν τροφή για τα μικρόβια, που στη συνέχεια παράγουν τα οξέα και τις τοξίνες που προκαλούν την τερηδόνα.
- Περιορίστε όσο μπορείτε το κάπνισμα, τον καφέ και γενικά τα ποτά και τις τροφές που περιέχουν χρωστικές. Οι χρωστικές αυτές κολλάνε εξωτερικά επάνω στα δόντια μας και ασχημίζουν το όμορφο χαμόγελο μας, ενώ ένα μικρό μέρος τους περνάει σιγά-σιγά και μέσα στα δόντια μας. Όταν χρησιμοποιείτε τέτοιες τροφές καλό είναι να ξεπλύνετε τουλάχιστον το στόμα σας με λίγο νερό, ή ακόμα καλύτερα να βουρτσίσετε τα δόντια σας αν είναι δυνατόν.
- Επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο 1-2 φορές το χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό μπορεί να σας γλυτώσει από σοβαρά μελλοντικά προβλήματα και να διασφαλίσει την παραμονή του όμορφου, υγιούς χαμόγελου σας.
-
Συμβουλές μετά από περιοδοντική θεραπεία με Laser.
Συμβουλές μετά από περιοδοντική θεραπεία με Laser.
Η περιοδοντική θεραπεία με Laser εκτός από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της, υπερτερεί και στο θέμα της άνεσης του ασθενή μετά από κάθε επίσκεψη. Γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκούν μερικές απλές συμβουλές:
- Δώστε μεγάλη σημασία στην στοματική σας υγιεινή. Ακόμα και αν τα ούλα σας είναι λίγο ευαίσθητα τις πρώτες 1-2 ημέρες, μην παραμελήσετε το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα.
- Σε περίπτωση που υπάρχει μια μικρή ευαισθησία των ούλων τις πρώτες 1-2 ημέρες, δεν χρειάζονται παυσίπονα ή κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή. Μπορείτε να κάνετε πλύσεις του στόματος (μπουκώματα) με χλιαρό χαμομήλι. Το χαμομήλι, εκτός από ήπια αντισηπτική, έχει και καταπραϋντική δράση και θα σας ηρεμήσει τα ευαίσθητα ούλα.
- Ειδικά μετά από υποουλική απόξεση σε ένα τεταρτημόριο του στόματος, είναι προτιμότερο να μασάτε από την απέναντι πλευρά του στόματος για 1-2 ημέρες, ώστε να αφήσετε το συγκεκριμένο τεταρτημόριο να ηρεμήσει.
-
Συμβουλές μετά από μικροεπεμβάσεις με Laser.
Συμβουλές μετά από μικροεπεμβάσεις με Laser.
Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις με Laser (ακόμα και οι μεγάλες) έχουν άριστη πρόγνωση και πολύ καλή μετεγχειρητική πορεία. Στο στόμα υπάρχουν πολλές καθημερινές μικροεπεμβάσεις που γίνονται με Laser (ουλεκτομή και ουλοπλαστική, χαλινεκτομή, αφαίρεση καλύπτρας σωφρονιστήρα, αφαίρεση ινωμάτων και επουλίδων, χειρουργική αποκάλυψη μύλης για ανατολή δοντιού, αφαίρεση ευρυαγγειών και αιμαγγειωμάτων, θεραπεία άφθας και έρπητα, αποχρωματισμός ούλων κ.λ.π.), χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και με πολύ γρήγορη επούλωση. Γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη μεταχείρηση ή φαρμακευτική αγωγή. Η μόνη συμβουλή που δίνεται στον ασθενή είναι η εξής:
- Αποφυγή όξινων ποτών και τροφών για τις πρώτες 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση.
-
Οδηγίες μετά από εξαγωγή δοντιού.
Οδηγίες μετά από εξαγωγή δοντιού.
Η εξαγωγή ενός δοντιού είναι η τελευταία λύση, στην οποία πρέπει να καταφεύγουμε μόνο αφού έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Μετά την εξαγωγή του δοντιού, υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξει ο ασθενής, με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών και τη γρήγορη και ανώδυνη επούλωση του μετεξακτικού φατνίου. Οι σημαντικότερες μετεξακτικές οδηγίες είναι οι παρακάτω:
- Η γάζα που τοποθετείται στο στόμα πρέπει να μείνει δαγκωμένη επί μια ώρα για να σταματήσει η αιμορραγία. Σε περίπτωση που μετά την απομάκρυνση της γάζας παρατηρείται αιμορραγία, πρέπει να τοποθετηθεί νέα γάζα ή βαμβάκι και να μείνει δαγκωμένη τουλάχιστον για μισή ώρα ακόμη.
- Συνιστάται ο ασθενής να μην οδηγήσει μετά την εξαγωγή. Καλύτερο είναι στη διαδρομή για το σπίτι του να οδηγήσει ο συνοδός του.
- Απαγορεύεται το κάπνισμα επί μια ώρα μετά την εξαγωγή για να μην προκληθεί αιμορραγία.
- Μετά την πρώτη ώρα, ο ασθενής μπορεί να λάβει εάν χρειασθεί κάποιο παυσίπονο.
- Την πρώτη ημέρα απαγορεύονται τα ζεστά γιατί και αυτά μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.
- Η επόμενη είναι η σημαντικότερη από όλες τις οδηγίες, ειδικά για την αποφυγή του “ξηρού φατνίου”, που είναι η συχνότερη και πιο επώδυνη μετεξακτική επιπλοκή, και η οποία συμβαίνει όταν ο θρόμβος του αίματος φύγει μέσα από το φατνίο. Για το πρώτο εικοσιτετράωρο απαγορεύονται αυστηρά τα ξεπλύματα (με οποιοδήποτε υγρό, φυσικά και με αλατόνερο) και τα φτυσίματα. Σε περίπτωση που τον ενοχλεί πολύ η γεύση του αίματος, ο ασθενής μπορεί απλά να αφήσει το σάλιο να τρέξει από το στόμα, χωρίς όμως να φτύσει. Καλό είναι να μην πλύνει τα δόντια του την πρώτη ημέρα για να αποφύγει τα παραπάνω. Συνιστάται επίσης ο ασθενής να αποφεύγει γενικά τα πολλά ξεπλύματα και φτυσίματα και για τις επόμενες δυο με τρεις ημέρες, μέχρι να αρχίσει να μικραίνει το στόμιο του φατνίου.
- Για την πρώτη ημέρα το φαγητό πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο, μαλακό και το μάσημα να γίνει από την άλλη πλευρά. Αποφεύγουμε το γάλα, αλλά επιτρέπεται το γιαούρτι.